Türk basınında yeni bir ‘Pencere’ açılıyor!5 sene ÖNCE
Türk basınında yeni bir ‘Pencere’ açılıyor!Türk basını “Vasfiye Abla”sını kaybetti.
Türkiye’nin son elli yılına damgasını vuran olaylara yakından tanıklık eden ve mesleğe 56 yılını veren Türkiye’nin ilk kadın muhabiri Vasfiye Özkoçak hayata veda etti.
Türkiye’nin ilk kadın polis-adliye muhabiri olan Vasfiye Özkoçak 91 yaşında hayata veda etti. Gazeteciler Cemiyeti TGC’nin resmi Facebook hesabından başsağlığı mesajı yayınlandı.
Öğretmenliği bırakıp gazeteciliğe başladı
Mesleğimizin kadın duayeni Vasfiye Özkoçak, 1952 yılında Cumhuriyet’te başlar gazeteciliğe. Ama esas mesleği coğrafya öğretmenliğidir. Gazetecilik sevgisi öylesine ağır basar ki, öğretmenliği bir tarafa bırakıp, bu kez de iki yıllık İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nde okumaya başlar. O dönemin büyük gazetecileri Burhan Felek, Sedat Simavi, Cevat Fehmi Başkut, Ahmet Emin Yalman da genç Vasfiye’nin hocası olur. İki yıl sonra 900 kişilik sınıftan üçü erkek, üçü kadın 6 kişi mezun olur. Bu üç kızdan biri de Vasfiye Özkoçak’tır.
Hayali gazetecilik yapmak, ama tanıdığı hiç kimse yok ki basında. Çaresiz İş ve İşçi Bulma Kurumu’na müracaat eder. Dilekçesini müdüre götürür. Yaşlı adam dilekçeyi okuduktan sonra gözlüğünün tepesinden genç Vasfiye’ye bakar ve sözlerini iki cümleyle noktalar:
“Kızım evinde otur, dikiş dik. Memurluk sana göre değil, ezilirsin.”
Hayal kırıklığına uğrayan genç kız eve döndüğü zaman masanın üzerinde kendi adına yazılmış bir mektup görür, heyecanlanır. Elleri titreyerek açar mektubu. Satırlar, “Cumhuriyet gazetesinde istihdam edilmek üzere başvurmanızı istiyoruz” diye biter. Onu gazeteye çağıran ise Yazı İşleri Müdürü, hem de enstitüden hocası Cevat Fehmi Başkut’tur.
Özkoçak, kısa sürede mesleğinde başarı göstererek İstihbarat Şefliğine yükselir. Yazı İşleri Müdürlüğü teklifini kabul etmeyen Özkoçak, daha sonra kendi isteğiyle gazeteden ayrılır. 1960 yılında Abdi İpekçi’nin çağrısı üzerine Milliyet gazetesine geçerek adliye muhabirliğinde bir ‘marka’ olur. “Adliye Koridorları” yazı dizisiyle dikkat çeken Özkoçak, artık Babıali’nin “Vasfiye Ablası”dır.
Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanlığı ve daha sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Balotaj Kurulu Başkanlığı yapan ilk kadın olan Özkoçak, Türkiye’nin Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun ilk kadın muhabiri olarak hep ilklere imza attı.
Vasfiye Abla
Vasfiye Özkoçak’ın hayatı 2008 yılında gazeteci Süleyman Boyoğlu tarafından “Vasfiye Abla” adıyla kitaplaştırıldı. Truva Yayınları tarafından yayınlanan kitapta, Özkoçak’ın çocukluğu, gençlik yılları, gazeteciliği, tarihe tanıklığı ve tüm anıları yer aldı.