Türklerin kökeni 170 bin yıl öncesine uzanıyor

Sibirya'daki bir mağarada 2008'de varlığı ortaya çıkarılan ve çeşitli kaynaklarda Türk ırkının atası olarak gösterilen Denisova insanları hakkında yeni bilgiler elde edildi. Bulgular, Denisova insanlarının 170 bin yıl önce var olduğuna işaret ed...

Türklerin kökeni 170 bin yıl öncesine uzanıyor (21 Eylül 2015)

Sibirya'daki bir mağarada 2008'de varlığı ortaya çıkarılan ve çeşitli kaynaklarda Türk ırkının atası olarak gösterilen Denisova insanları hakkında yeni bilgiler elde edildi. Bulgular, Denisova insanlarının 170 bin yıl önce var olduğuna işaret ediyor.

Rusya'nın Altay bölgesinde yer alan Denisova mağarasında 2008'de bulunan bir parmak kemiğiyle varlığı ortaya çıkarılan Denisova insanlarının, sanılandan daha eski tarihlerde var olduğu anlaşıldı.

Denisova mağarasında bulunan ve 50 bin yıl öncesinde yaşamış küçük bir kıza ait olan parmak, Neandertaller ve daha eski zamanlara uzanan Homo heidelbergensis türünden farklı bir insan türünü ortaya çıkarmıştı. Mağarada bulunan üç dişi inceleyen Antoly Derevyanko ve Mikhail Shunkov, Denisova insanları hakkında yeni bilgilere ulaştı.

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Denisova insanları en az 110 bin yıl önce hayattaydı. Almanya'nın Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Profesör Svante Paabo, analizlere göre dişlerin 170 bin yıl öncesine uzanıyor olabileceğini belirtti.

Paboo, sadece anneden geçen mitokondriyal DNA (mtDNA) analizleri yapılan dişlerin 170 bin yıl öncesine ait olabileceğini belirterek, 'Denisova insanlarının farklı zamanlarda mağarada yaşamış olduğunu düşündüklerini' belirtti.  Denisovan insanlarını Neandertallerin Doğu Avrupa'da yaşayan uzak akrabaları olarak tanımlayan Paabo, türün Papua Yeni Gine Avustralya yerlilerine uzanacak kadar Asya'ya yayılmış olabileceğini söyledi.

Paabo, 50 bin yıl önce dünyada en az dört insan grubu olduğunu belirterek bunları modern insanlar (Homo sapiens), Neandertaller, Denisovan ve Homo floresiensis olarak belirtti. Geride kalan 20 yılda ise sadece modern insan hayatta kalmayı başardı. Denisovan insanlarının çok az da olsa aramızda olduğunu belirten Paabo, daha çok bilgi edinerek günümüze ulaşan hastalıkların kökenini anlayabileceklerini söyledi.

Bu arada araştırmacıların, yaş hesaplamasında yakın zamanda bulunan ve yeterli miktarda DNA içeren 3 adet Denisovan dişinden elde ettikleri genomları kullandıkları kaydedilirken, dişlerin 1'inin dişi, 2'sinin erkek Denisovanlara ait olduğu belirtildi. Jean-Paul Roux'un Türklerin Tarihi kitabında, Altay Bölgesi'ne Türklerin MÖ 700-300 yılları arasında bölgeye gelmeye başlamış olabileceği belirtilirken, Rus tarihçiler de 6 ve 10'uncu yüzyılları Türk Dönemi olarak adlandırıyor.

sputniknews