İşin İçine Boğaziçi Caz Korosu Girince Evlenme Teklifi Böyle Oluyor!11 sene ÖNCE
İşin İçine Boğaziçi Caz Korosu Girince Evlenme Teklifi Böyle Oluyor!Dünyanın en büyük flamingo kolonilerinden birine ev sahipliği yapan Tuz Gölü’nde bu yıl kuluçkadan binlerce flamingo yavrusu çıktı. Uçacak olgunluğa erişen, bembeyaz Tuz Gölü’nün üzerinde renk cümbüşü oluşturan genç flamingolar, sıcak ülkelere göç öncesi son uçuş provalarını yapıyor.
Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu’da bozkırın ortasında yer alan Tuz Gölü’nün, dünyanın en büyük flamingo kolonilerinden birine ev sahipliği yaptığını söyledi.
Tuz Gölü’ndeki flamingoların 2003 yılından itibaren Doğa Derneği ve Fransız Tour Du Valat Enstitüsü tarafından düzenli olarak takip edildiğini belirten İsfendiyaroğlu, “Küresel ölçekte önemli doğa alan olan Tuz Gölü, Gediz Deltası ile flamingoların Türkiye’deki en önemli iki üreme alanından biri” dedi.
Tuz Gölü’nün flamingolar için adeta bir cennet olduğunu kaydeden İsfendiyaroğlu, şöyle devam etti:
“Flamingolar mevsimsel olarak beslenme, yuvalama ve yavru büyütme gibi temel yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere göç ederler. Yaşam alanı ve kuluçka sahası olarak da tuzlu, sulak alanları seçiyorlar. Akdeniz kıyısı ülkeler içinde de en önemli saha Tuz Gölü… Flamingolar her yıl üremek için düzenli olarak Tuz Gölü’ne geliyorlar. Mart ayından itibaren göle gelen flamingolar, kuluçkaya yatmaktalar ve mayıs-haziran ayında kuluçkadan çıkmaya başlıyorlar. Göl içinde beslenen ve kısa mesafeli uçmaya başlayan flamingolar, yetişkin bireyler haline gelmelerinin ardından eylül ayından itibaren güneydeki ülkelere göç etmeye başlıyorlar.”
Tuz Gölü, 2012 yılında dünyanın en büyük flamingo kolonisine ev sahipliği yaptı
Tuz Gölü’nde kuluçkadan çıkan flamingo sayısının yıllara göre değiştiğini vurgulayan İsfendiyaroğlu, “Tuz Gölü’nde kuluçkadan çıkan flamingo sayısı yıllara göre değişiklik gösterirken, bu değişimde en önemli faktör göldeki su seviyesi” dedi.
2012 yılının flamingolar için Tuz Gölü’nde rekor yılı olduğunu anlatan Süreyya İsfendiyaroğlu, şunları söyledi:
“Tuz Gölü’nde 2005 yılında 3 bin 309, 2007 yılında 4 bin 382, 2008 yılında bin 610, 2009 yılında 14 bin 644, 2010 yılında 4 bin 321 ve 2011 yılında 18 bin 418 flamingo yavrusu kuluçkadan çıktı. 2011 yılındaki rekor, Batı Afrika ve Akdeniz ülkelerinde bugüne kadar kayda geçen en büyük sayı olmuştu. 2012 yılında ise Tuz Gölü’nde kuluçkaya yatan flamingolar dünya rekoru kırdı. 20 bin 275 flamingo yavrusu saydık. Toplamda ise 60 binin üzerinde flamingo Tuz Gölü’ndeydi. Bu sayı bugüne kadar dünyada tespit edilmiş en büyük flamingo kolonisi olarak kayıtlara geçti.”
Binlerce flamingo uçuşa hazırlanıyor
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Tuz Gölü üzerinde uçarak sayım için hava fotoğrafı çektiklerini dile getiren İsfendiyaroğlu, “Temmuz ayı başında Tuz Gölü’ndeki üreme adaları üzerinde uçuş gerçekleştirdik. Bu uçuşlar sırasında çok sayıda hava fotoğrafı çeken araştırma ekibimiz, bu görüntüler üzerinden sayıma başladı. Geniş alana dağılan binlerce flamingo yavrusunu gözlemledik. Yavru flamingolar uçuşa başladılar ve kısa mesafeli uçuşlar yapmaktalar. İki ay içinde yetişkin bireyler olarak uzak mesafelere uçabilecekler” diye konuştu.
Flamingo cennetindeki ölümcül tehdide dikkati çeken İsfendiyaroğlu, “Özellikle havzanın şartlarına uygun olmayan şeker pancarı gibi çok su tüketen tarım ürünleri ve buna bağlı olarak barajlar, derin kuyu sondajları ile suyun doğal döngüsünün bozulması, Tuz Gölü’nün yok olma sürecine girmesine sebep olan en önemli tehditlerdir” dedi. İsfendiyaroğlu, geçmişte kuraklık felaketi sonucu yüzlerce flamingo yavrusunun Tuz Gölü’nde öldüğünü, bu nedenle Tuz Gölü ve çevresinde uygulanan projelerin iyi planlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
AA