2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ1 sene ÖNCE
2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİABD’de bir mahkeme, haber ajansları ve internet sitelerinin Twitter fotoğraflarını izinsiz kullanamayacağına karar verdi.
Son günlerde gündem, ana akım medyadan ziyade sosyal medya, hatta daha da spesifik yaklaşacak olursak Twitter üzerinden şekilleniyor. Bununla birlikte giderek artan yurttaş gazeteciliği örneklerinin, ana akım medyanın haber kaynakları arasında kimi zaman birinci sırayı aldığı da oluyor.
Bugüne kadar sosyal medya kaynaklı birçok haber ve fotoğrafın kamuoyuna ulaştırılmasında etkin rol oynayan yurttaş gazetecisi ile yayın organı ilişkisi ABD mahkemesince verilen karar neticesinde farklı bir boyuta taşınıyor. Reuters‘in haberine göre, ABD mahkemesi haber ajanslarının Twitter fotoğraflarını izinsiz kullanamayacağına karar verdi.
Mahkeme, fotoğrafçı Daniel Morel’in 2010 yılında Haiti depremi döneminde çektiği fotoğrafları kullanan Agence France-Press ve The Washington Post’un öncesinde izin alması gerektiğini öne sürdü.
Belirtilene göre yargıç Alison Nathan’ın bu kararındaki ana etken Twitter’ın hizmet şartları oldu. Zira AFP Morel’in Twitter’dan yayınladığı fotoğrafları kullanabileceğini iddia ederken yargıç Nathan, hizmet şartlarındaki izin maddesine dikkat çekerek ajansın başvurusunu reddetti.
Bölge mahkemesi hâkimi Alison Nathan, bu fotoğrafların kullanımının serbest olduğunu iddia eden AFP yetkililerine karşılık, Twitter Hizmet Kullanım Şartları’nı inceleyerek bu kararı verdiğini belirtti. Hakim, bu fotoğrafların retweetlenmesinde herhangi bir sakınca olmadığını da belirtti.
İlk olarak bu fotoğrafların izinsiz olarak kullanılabileceğini belirten ve mahkemeye bunu sunan AFP davayı kazanmış olsa da Morel, AFP, Washington Post ve Getty İmage’a karşı bir dava açtı.
Bu davada 10 ila 100 milyon dolar arasında tazminat talep eden Morel, cüzi bir miktar elde edebildi.
İnternette paylaşılan fotoğraf, video ve diğer görsel öğelerle ilgili telif haklarının nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair çalışmaların yürütüldüğü bir dönemde alınan bu karar, yeni tartışmaları da beraberinde getireceğe benziyor.
Nitekim Twitter hizmet şartlarında sosyal ağın kullanıcıların fikri mülkiyet haklarına saygı duyduğunu ve servisin diğer kullanıcılardan da aynı yaklaşımı beklediğinin altı çiziliyor. Mahkemenin bu kararıyla birlikte içerik üreticilerinin sosyal ağlarda tamamen hak sahibi olması gerektiği bir kez daha vurgulanmış oldu. Ancak bu durumun Türkiye’deki benzer olaylara emsal oluşturabilmesiyle ilgili bir şey söyleyebilmek için henüz çok erken.
Diğer yandan fotoğrafçı Morel’in yüz milyonlarca doları bulan yüklü miktardaki tazminat talebinin de mahkemece kabul görmediğini de belirtelim. Morel’in bu istediğini geri çeviren yargıç Nathan, tazminat bedelinin fotoğraf başına belirlenmesinde karar kıldı.
Mashable / Sosyalmedya.co