Uluslararası Af Örgütü’nden Tüm Ülkelere Türkiye İle İlgili Acil Çağrı

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkilileri protestocuların barışçıl bir şekilde toplanma ve ifade özgürlüğü hakkını güvence altına alana kadar bütün ülkelerin Türkiye’ye biber gazı, zırhlı araç ve diğer çevik kuvvet cephane teçhizatı sevkiyatını durdurması g...

Uluslararası Af Örgütü’nden Tüm Ülkelere Türkiye İle İlgili Acil Çağrı (13 Eylül 2013)

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye yetkilileri protestocuların barışçıl bir şekilde toplanma ve ifade özgürlüğü hakkını güvence altına alana kadar bütün ülkelerin Türkiye’ye biber gazı, zırhlı araç ve diğer çevik kuvvet cephane teçhizatı sevkiyatını durdurması gerektiğini söyledi.

Bu çağrı polisin son üç günde İstanbul ve diğer şehirlerde, “bazıları şiddet içeren protestoları dağıtmak için çok miktarda biber gazı ve TOMA’yı ihlale yönelik tekrar kullanmasının üzerine” yapıldı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, “Türk polisinin gösterileri bastırmak için ihlale yönelik güç kullanımına dönmesi, bu tarz ölümlerin ve yaralanmaların tekrar yaşanmasını önleyici adımlar atılana kadar bütün ülkelerin Türkiye’ye biber gazı, zırhlı araç ve diğer çevik kuvvet cephane teçhizatı sevkiyatını durdurması ihtiyacının altını çiziyor.

Hükümetlere, bir tavır takınarak, Türkiye’ye toplanma özgürlüğüne saygı duyup ihlale yönelik güç kullanımına bir son vermesi için baskı uygulamaları konusunda çağrı yapıyoruz” diye konuştu.

SİLAH TİCARETİ ANLAŞMASI

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’deki güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik hak ihlalinde bulunacak şekilde ve hukuksuz güç kullanımının, Türkiye’nin de 2 Temmuz 2013’te imzaladığı Silah Ticareti Anlaşması’nın hızlıca yürürlüğe girmesi gerektiğine işaret ettiğini de dile getirdi. Açıklamada, “Silah Ticareti Anlaşması, 5. Madde’de devletlerin geniş bir şekilde tanımlaması önerilen konvansiyonel silahların ihracatına lisans verilmeden önce risk değerlendirilmesi yapılmasını gerektirmektedir. Uluslararası alanda kabul edilmiş kapsamlı kontrol listelerine göre tahriş edici kimyasal maddeler, cephane ve fırlatıcılar ile zırhlı araçlar konvansiyonel silah olarak kabul edilmektedir. Madde 7 uyarınca silahların uluslararası insan hakları hukukunu ciddi şekilde ihlal edilecek bir biçimde kullanılma riskinin bulunduğu durumlarda ihracat onaylanmamalıdır.”

Brezilya ve Güney Kore’nin yanı sıra Belçika, Çin, Çek Cumhuriyeti, Hong Kong, Hindistan, İsrail, Birleşik Krallık ve ABD Türkiye’ye çevik kuvvet teçhizatı sağlayan ya da sağlama niyetinde bulunan ülkelerden. (Radikal)