Pandemi iş yaşamını değiştirdi: ‘Evden çalışma’ kalıcı hale geliyor4 sene ÖNCE
Pandemi iş yaşamını değiştirdi: ‘Evden çalışma’ kalıcı hale geliyorDonald Trump'ın göçmenlerin ülkeye girişine yönelik getirdiği yasağa karşı tüm dünyada tepkiler çığ gibi büyürken başta teknoloji firmaları olmak üzere uluslararası dev şirketler Trump’a karşı birleşiyor.
Trump’ın imzaladığı başkanlık kararnamesiyle ile mültecilerin yanı sıra İran, Sudan, Suriye, Irak, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının da önümüzdeki 90 gün boyunca ABD’ye girmesi girmesini yasaklamasına tepkiler artarak sürüyor.
New York Federal Mahkemesi'nden Yargıç Ann Donnelly, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülke sınırlarını mültecilere ve yedi ülkenin vatandaşlarına kapayan kararnamesini geçici olarak durduran bir karar aldı. Ardından beş eyalet mahkemesinden daha yasakları askıya alan kararlar çıktı.
İçlerinde Kaliforniya, Pensilvanya ve New York'un da bulunduğu 16 eyaletin başsavcıları, ABD Başkanı Trump'ın vize yasağına karşı ortak bir kınama metni yayımladı.
Teknoloji devleri karara tepkili
Google, Apple, Microsoft, Uber gibi şirketler, yeni politika sonrası kendilerini güvende hissetmeyen çalışanlara yabancı kökenli çalışanlarına karşı harekete geçtiler. Örneğin Apple, destek ve yardıma muhtaçlara ulaşabilmek adına kurduğu bir ekip ile Beyaz Saray'a bir nevi çıkarma yaparak söz konusu politikanın olumsuz etkilerini dile getirmek için çalışmalar yürütüyor.
Google’ın patronu protestolara katıldı
1979 Yılında Sovyetler Birliği’nden kaçarak ABD’ye sığınan ve ardından bilişim dünyasının belki de en önemli şirketi Google’ı kuran Sergey Brin, San Francisco havaalanındaki gösterilerde yerini aldı. Havalimanında ülkeye girmeyi bekleyen yüzlerce göçmene destek olmak için orada olduğunu belirten Brin, ‘’Buradayım çünkü ben de bir göçmenim’’ demekle yetindi.
Tim Cook: “Farklılıkların sakıncası yok”
Apple CEO’su Tim Cook da çalışanlarına gönderdiği mesaj ile yetkililerle irtibatta olduklarını ve bu düzenlemeden hiçbir çalışanın etkilenmemesi için Apple’ın elinden geleni yapacağını belirtti. Cook ayrıca Apple çalışanlarının dünyanın en yeteneklileri arasında olduklarını ve ülke, dil, inanç gibi farklılıkların sakıncası olmadığını belirtti. Mesajın sonunda ise şiddete karşı olan ve ırksal eşitliği savunan ABD’li düşünür Martin Luther King’in ‘’Farklı gemilerden gelmiş olabiliriz ancak şu an hepimiz aynı bottayız’’ sözüne yer verdi.
Elon Musk: Mülteciler reddedilmeyi hak etmiyor
Tesla ve Spacex’in CEO’su olan Elon Musk yeni düzenlemeye olan tepkisini Twitter hesabından gösterdi. Müslüman ülkelerden gelen insanlara yönelik yasaklamanın ülkenin karşılaştığı güçlükleri gidermek için en iyi yol olmadığı yazan Musk, bu karardan dolayı hayatı etkilenecek pek çok kişinin bunu hak etmediğinin de altını çizdi.
Mark Zuckerberg: ‘’Biz göçmen ülkesiyiz’’
Facebook’un patronu Mark Zuckerberg düşüncelerini Facebook hesabından paylaştı. Kendisi ve eşi Priscilla Chan’in ebeveynleri arasında da çeşitli ülkelerden ABD’ye sığınanlar olduğunu belirten Zuckerberg: ‘’Başkan Trump tarafından imzalanan kararnameden endişeliyim. Bu ülkeyi güvenli hale getirmeliyiz. Ancak bunu gerçekten tehdit olan kişiler üzerinde odaklanarak yapabiliriz. Kapılarımızı yardıma muhtaç olan sığınmacılara her zaman açık tutmalıyız. Bütün dünyanın en iyi ve en zekilerinin burada yaşayıp, çalışıp, katkı vermelerinden hepimiz karlı çıkarız’’ dedi.
Airbnb ücretsiz konaklama imkanı sunacak
Airbnb CEO'su Brian Chesky cumartesi günü Twitter hesabından herkesi bir araya getirmenin yollarını bulmaları gerektiğini ve kapıların kapanmasının ABD'ye zarar verdiğini paylaşmıştı. Chesky pazar günü yaptığı açıklama ile mültecilere ve ABD'de bulunması istenilmeyen diğer herkese Airbnb'nin ücretsiz konaklama imkanı sunacağını duyurdu.
Microsoft CEO'su Satya Nadella, Linkedln profilinde paylaştığı duyuru ile bir CEO ve bir göçmen olarak göçlerin Microsoft, ABD ve tüm dünya için olumlu etkilerini gördüğünü ve bunu savunmaya devam edeceğini açıkladı. Nadella, Microsoft başkanı Brad Simith'in kendisine şu an için düzenlemeden 76 çalışanın etkilendiğini bildirdiğini ve önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili bir oturum düzenlemek istediğini de ekledi.
Bir diğer taraftan Microsoft, çalışanlara hukuksal tavsiyeler ve yardımlar sunacağını açıklamış durumda. Aynı şekilde Uber de bünyesindekileri rahatlatacak, çözüm odaklı adımlar üzerinde çalışmakta.
Sadece bu firmalar değil, teknoloji sektöründe öne çıkan pek çok firma, göçmen yasağı konusunda seslerini uyumlu şekilde yükseltmeye devam ediyor. Bazı firmalar ve CEO'ları tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamaların özetleri:
Google CEO'su Sundar Pichai: "Söz konusu politikada adı geçen ülkelerde doğan ve Google'da çalışmak için ABD'ye gelen çalışanlarımızdan bazıları şu an yıllık izinleri sebebi ile ülkelerindeler ve onların geri gelmesi şu anda tehlikede. Trump bu yasak ile yetenekli insanların ABD'ye gelmesini engelliyor ve bu hamlesi ile 100'den fazla teknoloji şirketini karşısına almış durumda." (Sundar Pichai’nin kendisi de Hindistanlı bir göçmen)
Apple CEO'su Tim Cook: "Çeşitlilik bizi daha güçlü hale getirir. Göçmenler olmasaydı şirketin bugünkü konumuna gelmesinin mümkün olmazdı." (Sonuç olarak baktığımızda Steve Jobs da Suriyeli bir göçmenin çocuğuydu)
Netflix CEO'su Reed Hasting: "Bu tarz yasaklar Amerika'ya yakışmıyor ve ülkemize yönelik nefretin, tehditin bu yasak ile birlikte daha da artması kaçınılmaz."
Twitter CEO'su Jack Dorsey: "İnsanların ve hükümet düzenlerinin finansal etkileri son derece gerçek olduğu kadar üzücü bir durum da."
Mozilla: "Yeniliklere karşı bir duvar örmek insanları yaralayacağı gibi zulumü, terörü ve hepsinin sonunda savaşı tetikleyebilir."
Tüm bu açıklamaların yanı sıra Twitter ve Square'in CEO'su Jack Dorsey, Airbnb CEO'su Brian Chesky, Dropbox CEO'su Drew Houston, Fog Creek CEO'su Anil Dash, yatırımcı Chris Sacca, Facebook'un teknoloji departmanı üst yöneticisi Bret Taylor, Etsy CEO'su Chat Dickerson da çıkartılan kararnamenin ülke için iyi olmadığını ve çeşitli sıkıntılar yaratacağına dair açıklamalar yaptılar.
STARBUCKS 10 BİN MÜLTECİ İSTİHDAM EDECEK
ABD'li kahve devi Starbucks, Başkan Trump'ın mülteci ve göçmenlere ilişkin kararının ardından faaliyet gösterdikleri 75 ülkede 5 yıl içinde 10 bin mülteciyi istihdam edeceğini açıkladı.
Starbucks CEO'su Howard Schultz, şirket çalışanlarına gönderdiği mektupta, "Amerikan Rüyası'nın vaad ettiği değerlerin sorgulandığı eşi benzeri görülmemiş bir zaman" yaşandığına dikkati çekti.
Starbucks'ın savaş, şiddet, zulüm ve ayrımcılıktan kaçanları istihdam etmek için çabalarını iki katına çıkaracağını aktaran Schultz, "Önümüzdeki beş yıl içinde dünya genelinde 10 bin mülteci istihdam edeceğiz." ifadesini kullandı.
Schultz, şirketin Meksika'da yatırım yapmaya devam edeceğini de belirtti.