Pandemi iş yaşamını değiştirdi: ‘Evden çalışma’ kalıcı hale geliyor4 sene ÖNCE
Pandemi iş yaşamını değiştirdi: ‘Evden çalışma’ kalıcı hale geliyorArama motoru devi Google, 1 Haziran itibarıyla kurulduğundan itibarenki bir dönemi kapatıp yeni bir döneme girdi
İspanya’da bir avukatın Avrupa Adalet Divanı’na açtığı davada haklı bulunması üzerine bireylerin internet ortamında unutulma haklarını 32 Avrupa ülkesinde uygulanacağı belirtildi. Karar sadece 32 Avrupa ülkesini kapsadığı için Türkiye başta olmak üzere Rusya ve diğer ülkeler bu olanaktan faydalanamayacak.
Alınan bu son karar ile bireyler Internet üzerinde yayınlanan bir formu doldurarak hakkındaki uygunsuz, gereksiz ve güncelliği kalmamış bilgilerin kaldırılmasını isteyebilecek. Başvuruları kabul etmeye başlayan Google, bu tür bir işlemin ne kadar zaman alacağı konusunda açıklama yapmadı.
Google’un bu konuda link vermesi üzerine Avrupa’nın dört bir yanından şirkete başvuru yağmaya başladı. Google Yönetim Kurulu Başkanı Larry Page, firma olarak Avrupa Adalet Divanı’nın kararını uygulayacaklarını ancak uygulamanın baskıcı rejimleri ve onların internet üzerindeki kontrollerini artıracağını söyledi.
Google’ın, talep gelmesi durumunda Avrupa’da 500 milyon civarında İnternet kullanıcısının eski bilgilerini silmek zorunda kalacağı bunun maliyetinin de milyarlarca doları bulacağı bildirildi. AB Komisyonu, Google’de bilgilerin saklanmasıyla ilgili yaklaşık 20 yıl eski yasanın şimdi 28 üye ülke için tek olacağını bildirdi. Google’ın AB kararından sonra yapılacak müracaat akınına karşı üst düzey yönetim çalışanları ve tarafsız uzmanlardan oluşan bir komisyon kurduğu ve bu komisyonun bilgilerin silinmesi konusuyla ilgileneceği bildirildi.
Tartışma Yarattı
Google kurulduğu 4 Eylül 1998 tarihinden itibaren gelen hiçbir ‘içerik kaldırma’ talebini kabul etmemişti. Mağdur olan kişiler ancak içeriğin yer aldığı web sitesinin yönetimine ulaşarak bu taleplerini iletebiliyorlardı. 16 yıl sonra Google tarafından ilk kez uygulanacak karar tartışmalarında beraberinde getirdi.
Karar, sadece 32 Avrupa ülkesinde uygulanmasının adalet ve eşitlik bakımından evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğu için eleştiriliyor.
Diğer bir eleştiri ise, bundan sonra Google aramalarının ‘filtre süzgecinden’ geçeceği için nesnel ve doğru sonuçlar alınamayacağı konusunda.
Bu arada rakip Yandex, Bing, Yahoo gibi arama motorlarının süreci yakından takip ettikleri bildiriliyor.