117’inci doğum gününü kutlayan dünyanın en yaşlı insanı Emma, uzun yaşamın sırrını açıkladı8 sene ÖNCE
117’inci doğum gününü kutlayan dünyanın en yaşlı insanı Emma, uzun yaşamın sırrını açıkladıİtalya'nın güneybatısındaki Acciaroli kasabasında yaşayan her 10 kişiden biri 100 yaşının üzerinde. Kasaba, son zamanlarda dünyanın dört bir yanından bilim insanları ve gazetecilerin akınına uğruyor. Bölgede araştırma yapan bilim insanları, işin sırrının biberiye tüketimi ve düzenli cinsel yaşam olabileceğini söylüyorlar.
Acciaroli İtalya'da bir kıyı kasabası. Amalfi kıyısının güneyinde, Salerno'ya 70 km uzaklıkta. Kasaba Milli Park alanı içinde. Arkasını dağlara dayamış, önü deniz, liman. Yörede Akdeniz Bölgesi florası hakim, yani bitki örtüsü maki ve çalılıktan oluşuyor. Özellikle yazın çok popüler. Mavi bayraklı denizi var.
Kışın 700 kişinin yaşadığı Acciaroli kasabasında her 10 kişiden birinin 100 yaşının üzerinde olması bilim insanlarının dikkatini çekti.
Roma’daki Spineza Üniversitesi öncülüğünde bir araştırma ekibi, kasaba halkının sağlığını ve alışkanlıklarını anlamak üzere 6 ay burada yaşayarak incelemelerde bulundu.
Ancak Acciaroli, hepsinin ezberlerini bozdu! Efsane yaşlılarda, literatürde ‘yaşam karşıtı’ olarak geçen fazla kilolu olanlar da vardı hatta sigara içenler de!
Adrenomedullin hormonu 20'li yaşlar seviyesinde
Araştırma ekibi 80 kişiden aldığı kan örneklerinde adrenomedullin adı verilen, kan damarlarını genişleten hormonun seviyesinin “olağandışı seviyede” düşük olduğu gördü.
Üstelik hormonun 20’li ve 30’lu yaşlarındaki insanlarla aynı seviyede olduğu tespit edildi.
Bilim insanları, bu hormonun kılcal damarlardaki kan dolaşımını düzenlediği için önemli bir koruyucu faktör haline geldiğini ifade ediyor.
Öte yandan kasabada yaşayanların beslenme alışkanlıkları da dikkat çekiyor. Acciaroli halkı taze balıkları, bahçede yetiştirilen tavşan ve tavukları yiyor; yemeklerini zeytinyağıyla pişiriyor.
Biberiye tüketimi dikkat çekiyor
Beslenme alışkanlıklarında öne çıkan bir diğer şey ise sürekli tüketilen biberiye.
Kasabada bolca tüketilen biberiyenin beyin fonksiyonlarını geliştirdiği ifade edilirken, bölgedeki bitki çeşitliliğinin uzun ömrün sırrı olabileceği düşünülüyor.
Ezber bozan bir kasaba
Kasabalılar Akdeniz’e özgü besleniyor. Ancak bu beslenme biçimi tüm İtalya'ya da hakim ama İtalya'da yüzyılı devirmiş insanların bu kadar yoğun olduğu başka bir yer yok. Kasabada herkes biberiye yiyor. Her yerde biberiye yetişiyor, yağlarına, salatalarına ve yemeklerine koyuyorlar. Ayrıca hamsi yiyorlar. Neredeyse her yemeklerinde var. Yağlı bir balık olan hamsi omega-3 yağlarından çok zengin ve hem kalp – damar hastalığını önlüyor hem de beyin fonksiyonlarına yardımcı oluyor. Cildin genç kalmasını da sağlıyor.
Bol güneş, temiz hava ve hareket
Hava da temiz. Kasabada endüstrileşme yok. Soludukları hava tertemiz. Güneş çoğunlukla parıldıyor. Bu yüzden yaşamları dışarıda geçiyor. Hareketliler. Çünkü yürüyor, yüzüyor ve tırmanıyorlar. Napoli’nin güneyindeki Cilento sahili boyunca hem denizin tadını çıkarıyorlar hem de tarımsal üretim ve diğer yaşamsal gereksinimleri için dik yamaçlara tırmanıyorlar.
Katarakt hiç yok
Konuyla ilgili İngiliz Telegraph gazetesine konuşan California San Diego Üniversitesi’nden Dr. Alan Maisel,” Batılı ülkelerde öne çıkan obezlik, alzheimer ve kalp rahatsızlıklarına burada rastlamıyoruz. Aynı şekilde yaşlıların genellikle musdarip oldğuu katarakt da bölge halkında görülmüyor. ABD’de 80 yaşın üzerindeki pek çok kişide katarakt var” diyor.
Seks yaşamları oldukça canlı
Maisel, kasaba halkının cinsel yaşamına da dikkat çekiyor:
“Yaşlı insanların seks hayatı şaşırtıcı biçimde oldukça canlı. Bunun da uzun yaşamın sırrıyla bir ilgisi olabilir. Buradaki iyi hava şartları ve yaşam sevinci seks hayatlarının uzun sürmesine etki ediyor olabilir.”
Hemingway ilk keşfedenlerden
İkinci Dünya Savaşı sonrasında ünlü Amerikalı yazar Ernest Hemingway, kasabayı ilk keşfeden isimlerden diyebiliriz.
Gençlik çeşmesini bulmuş gibiler
Kasabada 100 yaşını geçen yaklaşık 300 kişi var. Bunların yüzde 20'si 110 yaşında. Üstelik çoğu fazla kilolu veya sigara içiyor. Alzheimer, bunama, kalp-damar hastalığı da çok az görülüyor. Kaliforniya Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi ve Roma La Sapienza Üniversitesi’nin Mart ayında başlattığı kasaba üzerindeki araştırma “biberiye” üzerinde yoğunlaştı.
Biberiye kanseri önlüyor
Biberiye çok güçlü bir antioksidan kokteyl. İçinde rosmarinik asit, karnosik asit ve karnosol adlı üç önemli antioksidan var. Bunların üçünün bileşimi biberiyeyi bir antioksidan topuna dönüştürüyor.
Güneşin zararlı etkilerinden de koruyor
Biberiye güneşin zararlı etkilerine karşı cildi kalkan gibi koruyor. New Jersey Rutgers Üniversitesi'nde yapılan deneyde iki grup deney hayvanında cilt kanseri oluşturulmuş. Bu gruplardan birindeki hayvanlara düzenli olarak biberiyenin içindeki antioksidanlardan biri olan karnosol enjekte edildiğinde yüzde 61 daha az tümör geliştirmişler.