2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİ1 sene ÖNCE
2024 DİJİTAL PAZARLAMA REHBERİWorld Wide Web’in (WWW) mucidi 63 yaşındaki Tim Berners-Lee, bugün gelinen noktada internetin kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Berners-Lee, Google ve Facebook gibi şirketlerin çok büyüdükleri için bölünmelerinin kaçınılmaz olduğu öngörüsünde bulundu. Twitter’daki nefret söylemlerini de eleştirdi.
İnternetin bugünkü kullanılımını sağlayan www yazılımını 1989 yılında gerçekleştiren İngiliz bilgisayar mühendisi, Reutes’a verdiği mülakatta Google ve Facebook gibi teknoloji devlerini eleştirdi. Ünlü mühendis, bu şirketlerin birçok devletten daha fazla mali ve kültürel güce sahip olacak kadar büyüdüğünü ancak parçalanabilecekleri söyledi. Berners-Lee, “Tek bir şirketin hakim olduğu bir ortamda, tarih boyunca devreye girip onları parçalamadan başka alternatif olmamıştır. Bir tekelleşme tehlikesi söz konusu” dedi.
Berners-Lee, “Onları parçalamaya başlamadan önce, sadece küçük bir oyuncunun piyasa dışına çıkmalarını engellemediklerini değil, başka bir yere giden ilgi ile piyasa değişerek mi olduğunu görmeliyiz” dedi.
Berners-Lee, Apple, Microsoft, Amazon, Google ve Facebook şirketlerinin bugünkü 3.7 trilyon dolarlık piyasa değerinin, Almanya’nın geçen yılki gayrısafi milli hasılasına eşdeğer olduğunu belirtti.
Diğer yandan, Berners-Lee internetin geldiği noktada kendisini üzdüğünü söyleyerek, Cambridge Analytica skandalı gibi kullanıcıların özel bilgilerinin gizli tutulmayıp paylaşılmasını eleştirdi. “Web’in şu anki güven sarsıcı hali beni hayal kırıklığına uğratıyor” diyen Berners-Lee, “konsantrasyon tehlikesi”ne dikkat çekti. “Bireysel güçlenme hissini kaybettik ve bir noktaya kadar iyimserliğin de çöktüğünü düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
HAYAL KIRIKLIĞI
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi'nde profesör olan Berners-Lee, danışman Cambridge Analytica'nın bir araştırmacının 87 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verilerini elde etmesinin yolsuzluğunu dile getirdi.
O skandal, birçok kişi için bir devrilme noktası olduğunu söyledi.
“Web’in şu anki durumuyla hayal kırıklığına uğradım” dedi. “Bireysel güçlenme hissini kaybettik ve bir ölçüde iyimserliğin çatladığını düşünüyorum.”
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica skandalı sonrasında özür dilemiş ve kullanıcıların verilerini korumak için daha fazlasını yapmaya söz vermişti.
SEVGİ ve NEFRET
Ancak sosyal medya, Berners-Lee, hala nefret yaymak için kullanılıyor dedi.
Berners-Lee, Twitter’daki yaygın nefret söylemlerini de eleştirdi: “Twitter’da bir damla sevgiden söz etseniz ortadan kayboluyor ama bir damla nefret koysanız çok daha güçlü bir şekilde yayılıyor. Ve insan merak ediyor: Bunun nedeni, Twitter’ın kendisinin yapısından mı kaynaklanıyor?”
WEB’İN MUCİDİ
Berners-Lee, Avrupa'daki fizik araştırma merkezi CERN'de çalışırken, 1990 yılında World Wide Web adını verdiği “Başlangıç” olarak adlandırdığı fikre kapıldı.
Ona en büyük entelektüel etkisi kimin sorulduğu sorulduğunda, “Anne ve Babası” olduğunu söyledi.
“Bilgisayarlar yapıyorlardı, bu yüzden her şeyin matematik olduğu bir dünyada yaşarken büyüdüm ve bir şeyleri programlayabilme heyecanı çok taze” dedi.
"Buldum (Eureka)" anı yok demişti. Bunun yerine, çok çalışmaydı, bilgisayar biliminde çalışma deneyimi ve meslektaşları ve öğrencilerle bilgi paylaşmaya çalışmaktan kaynaklanan hayal kırıklıklarını aşma girişimi. “Eureka anları tam anlamıyla saçma. Archimedes’e bile inanmıyorum. Uzun zamandır bunu düşünüyordu” dedi.