Wi-Fi’den 100 kat daha hızlı Li-Fi’ye geçiliyor, saniyede 1 GB internet geliyor

Radyo dalgaları yerine verileri iletmek için görünür ışık tayfı kullanan bir yöntemle, Wi-Fi'dan 100 kat hızlı internet erişimi sağlandı. Saniyede 1 GB indirme hızı ile Wi-Fi'yi geride bırakan Li-Fi teknolojisi internet bağlantınızı dışarıdaki m...

Wi-Fi’den 100 kat daha hızlı Li-Fi’ye geçiliyor, saniyede 1 GB internet geliyor (29 Kasım 2015)

Radyo dalgaları yerine verileri iletmek için görünür ışık tayfı kullanan bir yöntemle, Wi-Fi'dan 100 kat hızlı internet erişimi sağlandı. Saniyede 1 GB indirme hızı ile Wi-Fi'yi geride bırakan Li-Fi teknolojisi internet bağlantınızı dışarıdaki meraklı gözlere karşı güvenli hale getiriyor.

Li-Fi yeni nesil bir kablosuz bağlantı teknolojisi. Farkı ise, gözle görünür bir ışık ile bilgiyi aygıtlara ulaştırıyor oluşu. İngilizce ışık sözcüğüne gönderme yaparak Li-fi olarak adlandırılan yöntem bu hafta Estonya'nın başkenti Tallinn'de, içinde çalışanlar bulunan bir büroda denendi.

Li-Fi için standart bir LED lambası gibi bir ışık kaynağı, bir internet bağlantısı ve bir foto dedektör gerekiyor.

Deneyi yapan Velmenni firması, Li-Fi'a uygun bir hale getirilmiş bir ampulle 1Gbps (saniyede 1 gigabit) hızına ulaştı.

Laboratuvar testleri bu yöntemin teorik olarak 224Gbps'ye kadar erişim hızı sağlayabileceğini gösterdi.

Çalışanların internet erişimine olanak tanıyan büro denemesinin yanı sıra, bir endüstriyel alanda da denenen Li-Fi, burada da akıllı bir aydınlatma sistemi işlevini gördü.

Velmenni'nin yöneticilerinden Deepak Solanki, International Business Times'a verdiği demeçte, bu teknolojinin "üç-dört yıl içinde" ulaşabileceğini söyledi.

Li-Fi deyimi, 2011'deki bir konferansta bu teknolojiyi gösteren Edinburgh Üniversitesi profesörü Harald Haas tarafından kullanılmıştı.

İnternet üzerinden yaklaşık 2 milyon kez izlenen TED konferansında Prof. Haas, milyarlarca ampulün kablosuz erişim alanları yaratabileceği bir gelecekten söz etmişti.

Li-Fi'ın en büyük avantajlarından biri, Wi-Fi gibi diğer sinyalleri etkilememesi ve bu nedenle uçaklar gibi sinyallerin karışma olasılığı bulunan yerlerde de kullanılabilecek olması.

Ancak bu teknolojinin bazı eksiklikleri de var. Bunlardan en önemlisi doğrudan güneş ışığı sinyalini bozacağı için dışarıda kullanılamaması.

Sinyaller, duvarların ötesine de geçemiyor. Bu nedenle ilk aşamada Wi-Fi ağlarını destekleyebileceği yerlerde veya hastaneler gibi bazen Wi-Fi kullanmanın güvenli olmadığı alanlarda kullanılması bekleniyor.

Görünür Işık Tayfı Nedir?

Beyaz ışık bir prizmadan geçerken kırıldığı zaman oluşan renklerin farklı dalga boyları ve frekansları bulunuyor.

Işık tayfı, ışığın dalga boyu ya da frekanslarına göre sıralanmasıyla elde ediliyor.

Bu tayfın ortalarında yer alan görünür ışık, insan gözü tarafından algılanabiliyor.