Yurt da barış, dünya da barış istiyor

Bütün dünyada gözler yarın toplanarak Suriye’ye müdahaleyi oylayacak Amerikan Kongresi’ne çevrilmişken, yapılan anketler sivil halkın büyük bir çoğunlukla savaşa karşı olduğunu ortaya koyuyor. Diğer yandan ise, Türkiye ve dünyada savaş karşıtı gösteriler de sürüyor. A...

Yurt da barış, dünya da barış istiyor (8 Eylül 2013)

Bütün dünyada gözler yarın toplanarak Suriye’ye müdahaleyi oylayacak Amerikan Kongresi’ne çevrilmişken, yapılan anketler sivil halkın büyük bir çoğunlukla savaşa karşı olduğunu ortaya koyuyor. Diğer yandan ise, Türkiye ve dünyada savaş karşıtı gösteriler de sürüyor.

Alman Marshall Fonu (German Marshall Fund) tarafından yaptırılan “Transatlantik Trendler 2013” araştırması, Türkiye, ABD ve Avrupa’da çoğunluğun Suriye’de bir askerî harekata karşı olduğunu ortaya koydu. Kamuoyu araştırması, Türkiye ve ABD’nin yanı sıra Fransa, Almanya İtalya, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İngiltere’de yapıldı.

Türkiye, ABD ve Avrupa’da halkın çoğunluğu Suriye’ye olası bir askeri harekat yapılmasına karşı çıkıyor. Bu oran Avrupa ve Türkiye’de yüzde 72 iken, ABD’de ise yüzde 62 olarak açıklandı.

Türkiye’de sonuçlar nasıl çıktı?

3 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında yapılan araştırmaya göre Türkiye’de ankete katılanların yüzde 72’si, ülkenin Suriye’ye yapılacak olası bir askeri müdahalenin dışında kalmasını istiyor. Türkiye’nin askerî bir harekata katılmasına olumlu bakanların oranı ise yüzde 21. Avrupa’da da Suriye’ye müdahaleye karşı olanların oranı geçen seneye göre yüzde 13 artarak yüzde 72’ye çıkmış durumda. Avrupa’da müdahaleyi destekleyenlerin oranı ise geçen seneye göre 10 puan azalarak yüzde 22’ye düşmüş. ABD’de yüzde 62’lik bir kesim Suriye’ye askerî müdahaleye karşı. Bu oran 2012’de yüzde 55 idi. ABD’de müdahaleyi destekleyenler ise geçen seneye göre yüzde 5 azalarak yüzde 30 oranına gerilemiş.

ANNELER SAVAŞ İSTEMİYOR

Ankara Güvenpark’ta bir araya gelen kadın dernekleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin kadın kolları, Suriye’ye olası bir müdahaleyi protesto etti.

Kadınlar “savaşa hayır” demek için alanlara çıktı. “Haksız savaşa gönderecek oğlumuz yok” denildi. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin kadın kolları, kadın milletvekilleri, sanatçılar ve gazeteciler, Güven Park’ta bir araya geldi.

Kadınların savaş karşıtı eylemlerine, Haziran direnişinde evlatlarını kaybeden, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz ve Mehmet Ayvalıtaş’ın anneleri de katıldı.

Eyleme katılan örgütler adına açıklamayı Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan okudu. Saruhan, Dünyanın bütün kadınlarına “savaşa karşı birleşin çağrısı” yaptı.

“Gerekirse bağımsızlık için siper oluruz” diyen Şule Perinçek ve Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Tansel Çölaşan, Suriye ile savaşın vatana ihanet olacağını söylediler.

“Cilvegözü, Reyhanlı, Mavi Marmara, sıra geldi benim oğluma”

Eylemde “Diren Suriye, Türk halkı seninle”, “Mehmetçik Coni’ye kalkan olamaz” sloganları atıldı, “Cilvegözü, Reyhanlı, Mavi Marmara, sıra geldi benim oğluma”, “Türkiye’nin kadınları savaşa hayır diyor” pankartları açıldı. Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, “Savaş istemiyoruz. Alişimi benden aldılar, onu katlettiler. Biz ağladık, başka analar ağlamasın” dedi. Korkmaz, yine Gezi olayları sırasında öldürülen Abdullah Cömert’in annesi Hatice Cömert’in eylem için gönderdiği mesajını okudu. Cömert mesajında, “Başka evlatlarımız ölmesin diye savaş istemiyoruz” dedi. Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Mısır’da öldürülen Esma için gözyaşı dökmesini anımsatarak “Başbakan bizi görmüyor. Biz insan değil miyiz” tepkisini gösterdi.

‘Oğlumu yollamam’

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, “Haksız savaşa hayır demek için buradayız. Türkiye’nin kadınlarını, analarını savaşa hayır demek için kent merkezlerinde oturmaya davet ediyoruz” derken, tiyatro sanatçısı Suzan Aksoy eylemde bir anne olarak bulunduğunu belirterek “Savaş devletlerin ceplerine para doldurması demek. Ben oğlumu savaşa yollamam” dedi. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan da “Sadece Başbakan ve yanındaki Savaş Nâzırı savaşı istiyor. Meclis’ten savaş kararı çıkmayacaktır” dedi.

AMERİKAN HALKI DA SAVAŞ İSTEMİYOR

ABD’nin Suriye’ye olası müdahalesini protesto eden savaş karşıtı Amerikalılar, Times Meydanı’nda yaptıkları eylemin ardından Union Meydanı’na yürüdü.

AA’nın haberine göre, Suriye asıllı Amerikalıların yanı sıra Wall Street’i İşgal Et oluşumunun da desteklediği gösteri öğle saatlerinde başladı. ABD Başkanı Barack Obama’nın kuklasını taşıyan eylemciler, “Bir daha savaş istemiyoruz, Suriye’den uzak dur”, “Savaşa hayır” ve “Suriye’yi bombalama” şeklinde sloganlar attı. Bush ve Obama’nın fotoğraflarının yer aldığı, “Kimin yaptığı önemli değil, savaş suçları durmalı” yazılı pankartın taşındığı gösteri sırasında kullanılan tek tip dövizler dikkati çekti.

“ABD, Suriye’den elini çek”

Eyleme tekerlekli sandalye ve bağlı olduğu solunum cihazıyla katılan Dany Robert, “Tüm hayatım boyunca barışa inandım. Savaş benim için korkunç bir şey. Suriye’deki sivil savaş da korkunç ama bu ABD’nin bu ülkeye saldırması için gerekçe olamaz” dedi. Nobel Barış Ödülü sahibi Obama’nın savaşı engellemek amacında olmadığını ifade eden Robert, “Savaş Suriye’ye acı verecek, Suriye de Türkiye, İsrail ve İran gibi yakınındaki ülkelere sebepsiz yere acı verecek” diye konuştu.

“Savaş istemiyorum. Savaş her zaman dünyaya zarar veriyor”

İtalyan asıllı Amerikan vatandaşı James Martin de savaş karşıtı bir film hazırlama niyetinde olduğunu belirtti. İki yıldır Türkçe eğitimi aldığını kaydeden Martin, “Savaş istemiyorum. Savaş her zaman dünyaya zarar veriyor” ifadesini kullandı.

Turistlerden yoğun ilgi gören protesto sırasında küçük bir grup da “Tayvan’ı rahat bırakın” adlı bir eylem gerçekleştirdi.

Göstericiler, Times Meydanı’ndaki eylemlerinin ardından 7. Cadde üzerinde toplanan diğer grupla bir araya geldi. Polisin cadde üzerinde hazırladığı özel bölümde protestolarını sürdürmeyi kabul etmeyen göstericiler, yaklaşık 2,7 kilometre mesafedeki Union Meydanı’na yürüdü. Motosikletli ve yaya polislerin nezaretinde ünlü Broadway Caddesi’ni kullanan eylemciler yol boyunca sloganlar attı.

Polisin müdahale etmediği protestocular Union Meydanı’nda da bir süre gösterilerine devam etti. Bazı göstericiler arasında hararetli tartışmaların yaşandığı eylem, konuşmaların ardından sona erdi.