Dünyanın en değerli 100 markası açıklandı6 sene ÖNCE
Dünyanın en değerli 100 markası açıklandıGeçen yıl yüzde 35 değer kaybeden dönemin internet devi Yahoo’nun tamamı ya da bazı bölümlerinin satışı için Cuma günü resmi süreç başlatıldı
Geçen yıl yüzde 35 değer kaybeden döneminin internet devi ve Google’ın en büyük rakibi Yahoo, ekonomik darboğazdan çıkmak için son çözümü satış kararı almakta buldu.
Son zamanlarda departman kapatma, işten çıkartma gibi konularla gündeme gelen şirket, an itibariyle daha kötü bir süreç ile karşı karşıya.
2015’in son çeyreğini 4.3 milyon dolarlık zararla kapatan Yahoo; yemek, sağlık, ebeveyn, üretim, seyahat, otomobil ve emlak portalları ofislerini kapatacak. Ayrıca 2016 sonuna kadar işgücünün yüzde 15’ini oluşturan 9 bin çalışanını da işten çıkartacak.
Medyada yalnızca; haber, finans, spor, yaşam alanlarında faaliyet gösterecek firma, kapattığı departmanlardaki çok sayıdaki işçiyle yollarını ayıracak.
Hisselerinin bir kısmını elden çıkaracak
Firma, yalnızca departman kapatma ile sınırlı kalmayacak. BBC'den alınan bilgilere göre şirket yüzde 15 oranındaki hissesini satacak.
Şirketin, söz konusu satış için üç banka ile görüşmesinin ardından hisseleri son seans öncesi yüzde 2.7’e kadar düştü.
Söz konusu satış görüşmelerinin Goldman Sachs, JP Morgan, PJT ile gerçekleştirildiği belirtiliyor. Ayrıca bir zamanların devi için Alibaba’nın da devrede olduğu belirtiliyor.
Marissa Mayer başarılı olamadı
Alibaba'da 384 milyon adet hissesi bulunan Yahoo'nun bu hisseleri satması halinde 30 milyar dolarlık bir gelir elde etmesi bekleniyor.
Yaklaşık 4 yıldır şirketin başında bulunan Marissa Mayer yönetimindeki Yahoo'nun gelirleri 2015'te yüzde 9 düşmüş, şirket aynı dönemde yüzde 35 değer kaybetmişti.
Yaklaşık 4 yıldır Yahoo'nun CEO'su olan Marissa Mayer umulanın aksine bu dönemde şirketin gelirlerini artıramadı.
En güçlü ve belirgin alıcı Çinli e-ticaret devi Alibaba
Şirketin yönetim kurulu, Alibaba’daki yüzde 15 hissesini onun işletme faaliyetlerini birbirinden ayırmak için karmaşık bir planı sürdürmeye devam ederken, stratejik seçenekleri dikkate alarak bağımsız finansal yönetmenlerden bir komite oluşturduğunu açıkladı.
Alibaba’daki hisselerin elden çıkarılması konusu bir süredir gündemde olsa da, vergi endişeleri nedeniyle bu konuda bir kararın verilmesi gecikmişti. Oluşacak sermaye kazancı vergisi cezalarını önlemeye yönelik böyle bir hareketin çok riskli olduğu düşünülüyor.
Yahoo, internet birimini sattığı takdirde şirketten geriye Alibaba hisseleri dışında pek bir şey kalmıyor. Alibaba hisselerinin satılması yolu seçildiği takdirde de şirketin zayıf kalmasının önüne geçilemiyor.
Google ve Facebook'un gerisinde kaldı
Şirket son yıllarda özellikle Google ve Facebook'a kayan internet reklamı pastasından pay kapmakta zorlanıyor.
Online reklamcılık alanında beklentiyi karşılayamayan şirket CEO değişikliiğine giderek Marissa Mayer'ı göreve getirmiş, ancak bu değişikliğe rağmen Yahoo, mobil reklam piyasasında sosyal medya devi Facebook ve internet devi Google'ın gerisinde kalarak gelirlerini artıramamıştı.